Otroška hojica

hojicaHojica osovražena s strani zdravnikov, saj v zadnjih letih beležijo kar nekaj poškodb. Hojica je pripomoček s katerim želijo proizvajalci starše prepričati, da se bodo njihovi malčki hitreje naučili hoditi, a jim pri tem strokonjaki oporekajo, saj pravijo, da slednje žal ni dokazani in da je veliko stvari, ki govorijo, da je hojica vse prej kot zaželen pripomoček. Njen namen je, da bi otrok lahko hitreje shodil, a se nam lahko v pretirani želji zgodi ravno obratno in bodo vrstniki brez pripomočka hodili veliko prej.

Otrok se ob pripomočku nauči pogosto hoditi po prstih, saj ne čuti potrebe, da bi moral uporabljati celotna stopala, tako lahko kaj hitro pride do deformacije stopal, mišičnega tonusa, razvojne zamude pri motoričnih sposobnosti, upočasnjen razvoj kolka, deformacije hrbtenice (npr. skolioza, ki je posledica napačne obremenitve). Prav tako se lahko poškoduje občutek za ravnotežje. Poleg tega pa obstaja velika nevarnost poškodb, najpogostejša je zlom lobanje. Zelo nevarni so vsakršni robovi. Ne samo, da hojica omogoča, da se otrok lahko premika s kar 10 kilometri na uro, kar je za tako majhne otroke velika hitrost, obstaja tudi nevarnost, da se otrok polije s čem vročim ali poškoduje med tem ko raziskuje kaj neki se nahaja na mizi ali lementu.

Otrok namreč hitro pride, potegne za prt ali se povzpne navgor in stvari padejo po njem. Tudi starši morajo paziti, kje se nahaja otrok, saj lahko hitro pride po noge. Tako je pogosto vprašanje, kaj dejansko je bolje narediti, pripomoč uporabiti ali ne in kako dolgo. V kolikor ga uporabljate le nekaj minut se zagotovo ne more zgoditi nič hudega, tudi otrok se ne more poškodovati ali negativno vplivati na svoj razvoj. Če pa se uporablja več ur na dan, pa je seveda pasem popolnoma drugačna. Je pa tudi res, da nekateri starši pripomočke izkoriščajo z namenom, da se ne rabijo ukvarjati z otrokom in imajo tako veliko več časa zase.

V tem času, ko se otrok sprehaja, lahko sami kaj postorijo v kuhinji, lahko poklepetajo s prijateljicami, lahko preberejo kakšno dobro knjigo ali pogledajo kakšno nadaljevanko, lahko si vzamejo čas zase, lahko pospravijo perilo ali skuhajo kosilo. A se na koncu vedno vprašamo ali je to smiselno in pametno, veliko bolje bi bilo, da bi se v tem času ukvarjali z otrokom, posoda in perilo lahko vedno počakata, prav tako prijateljice, težave z zdravjem pa bodo otroka spremljale celo življenje in nikakor ni smiselno tvegati.

Kdo bo potem tisti, ki bo otroka neprestano vozil na terapije, ki bo z otrokom telovadil in ga učil pravilno hoditi, hrbtenice mu nihče ne bo mogel poravnati in odpraviti težav, s katerimi se bo srečal v starosti. Veliko je stvari, ki govorijo proti uporabi tega pripomočka. Hojice so torej upravičeno zaničevane s strani stroke, saj je veliko dokazov, ki kažejo njene negativne učinke, a ponudniki se ne dajo. Slednji so prepričani, da je to še kako pomemben pripomoček, brez katerega bi bil otrokov razvoj veliko počasnejši in težji.

Hojica je primerna za otroke od 6. meseca naprej, a za le nekaj minut dnevno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *