Nemščina

Nemščina je bila v slovenskem prostoru skozi zgodovino vedno prisotna. Zato je v slovenskem jeziku tudi veliko tako imenovanih germanizmov, za katere se velikokrat sploh več ne zavedamo, da to so. Besede, ki izhajajo iz nemščine, se velikokrat pojavljajo v narečjih ob slovensko-avstrijski meji, kar zelo dobro vemo tudi Štajerci. Bi se radi boljše naučili nemščine? Potem je prava rešitev obisk jezikovne šole. Več informacij dobite na spletni strani Nemscina.si.

Priznam, nemščine nikoli nisem kdo ve kako marala. Vedno se mi je zdela grd in trd jezik. Sedaj, ko sem starejša in bi mi znanje nemščine še kako dobro prišlo, sama sebe tepem po glavi in se sprašujem, zakaj se v šoli nisem bolj potrudila in usvojila vsaj osnov. Nemščino sem se začela učiti šele v srednji šoli, na gimnaziji. Priznam, testom iz nemščine sem se vedno izogibala, saj me je bilo strah, da ne bom nič znala in bom dobila enko. Nekoč sem jo res, in sicer pri slušnem razumevanju, kjer mi je postalo jasno, da resnično ne znam niti osnov in da dejansko nimam pojma.

Še toliko huje je bilo, ker je naša profesorica nemščine vsa pravila razlagala v nemščini, saj nas je v razredu bilo samo nekaj začetnikov, vsi ostali pa so nemško že dobro znali in so se pri urah dolgočasili. Kako sem bila srečna, ko je po končani gimnaziji moje muke z nemščino bilo konec! Ker živim blizu meje z Avstrijo, bi si lahko delo iskala tudi tam. Ampak kaj, ko ne znam niti osnov.

Nemščina pač ni moja stvar. Bi jo pa presneto potrebovala. Res je, da za učenje nikoli ni prepozno, vendar starejši smo, težje se učimo. To je tudi moj izgovor, da se nemščine ne lotim. Mislim si, da je ta vlak zamujen. Po drugi strani pa vem, da je to samo moj izgovor sami sebi, saj nemščina ni noben bav bav. Mogoče pa kdaj v prihodnosti spremenim svojo miselnost in se odločim za tečaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *