Nakit: verižice in ogrlice

nakit-zlatarV kolikor imate doma vsa nekaj žlahtnega nakita kot so ogrlice, verižice, zapestnice, prstani in uhani, se je potrebno zaveda, da je potrebno nakit tudi vzdrževati oziroma vsake toliko časa tudi očistiti. Z rednim čiščenjem boste lahko ohranili pravo vrednost nakita. V kolikor je vaš nakit poškodovan pa se boste morali za popravilo obrniti na zlatarja. V kolikor potrebuje vaš nakit povrnitev sijaja in odstranitev nečistoč imamo za vas dobro novico! Z nekaj triki in z ročnimi spretnostmi lahko vaš dragoceni nakit očistite sami v udobju vašega doma. V nadaljevanju prispevka vam podajamo nekaj praktičnih nasvetov za čiščenje nakita:

  1. Čiščenje nakita z amoniakom

V lončku zmešajte amonika z vodo in sicer v razmerju 1:4. V pripravljeno raztopino, ki jo seveda najprej dobro premešate potopite nakit (verižice, ogrlice, prstani, uhani) za nekaj sekund. Nato vzamete nakit iz lončka ter ga s suho in čisto bombažno krpo dobro obrišete. Za odstranitev trdovratne umazanije si lahko pomagate z mehko zobno ščetko.

  1. Kako očistiti nakit s kisom?

Srebrni ali kakšen drug nakit, ki ima na sebi sledi oksidacije, lahko očistite z mešanico kisa in sode. V lončku je potrebno zmešati 2 dcl kisa in 3 žlice sode. Nakit se nato namaka nekaj ur v raztopini. Nato je potrebno nakit sprati v vodi in pobrisati z mehko krpo.

  1. Zobna pasta in čiščenje nakita

Marsikdo ne bo verjel, ampak dejstvo je, da je odlično sredstvo za čiščenje nakita kot so verižice, ogrlice, uhani in prstani tudi zobna pasta. Nakit je potrebno namazati z zobno pasto, počakati 10 minut, ga nato zdrgniti z vlažno krpo in na koncu dobro sprati s tekočo vodo, pobrisati in posušiti. Z zobno pasto lahko očistite tudi nakit, ki ni iz plemenitih kovin.

  1. Soda bikarbona in kako očistiti nakit

Za čiščenje verižic, zapestnic, prstanov in uhanov lahko uporabite tudi samo sodo, raztopljeno v vodi. V lonček nalijete 0,5 dcl vode v kateri raztopite 3 žličke sode. Nakit za nekaj ur namočite v raztopini. Nato nakit sperite in dobro obrišite s suho krpo.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *