Delovna luč za na kmetijske stroje

Delovne luči so kakopak namenjene resnemu delu, s tem pa pridejo v poštev predvsem za vgradnjo na razne delovne in kmetijske stroje. Pogosto imajo kmetijska vozila in mehanizacija že vgrajene delovne luči, a dodatna osvetlitev nikoli ne škodi, poleg tega se lahko zgodi, da kakšen kos opreme sploh ni opremljen z lučjo. V tem primeru bo treba luč namestiti posebej.

Izbira delovne luči

Najprej bo treba izbrati luč, ki jo nameravamo uporabiti na stroju. To morda ne bo lahka naloga, saj je v ponudbi cela vrsta izdelkov, ki se razlikujejo v različnih lastnostih, tudi tistih najbolj ključnih. Veliko je odvisno od tega, v kakšnih okoliščinah nameravamo stroj uporabljati, torej od tega, kakšno osvetlitev bomo potrebovali. Za kmetijska vozila pridejo pogosto v poštev luči, ki osvetljujejo nekoliko daljše razdalje, medtem ko kmetijska mehanizacija po navadi zahteva le osvetlitev neposredne okolice, kjer se opravlja delo. Pomisliti je treba še na moč osvetlitve in druge dejavnike, od katerih je odvisna izbira delovne luči.

Namestitev delovne luči

Namestitev delovne luči na kmetijski stroj bo morda kar zahteven zalogaj, če se želimo dela lotiti sami. Veliko bolje je, da nalogo prepustimo strokovnjakom, to so serviserji, ki se ukvarjajo z vzdrževanjem traktorjev in kmetijske mehanizacije. Ne gre namreč le za to, da najdemo pravo mesto za namestitev luči, temveč je treba napravo povezati z električnim omrežjem in urediti tudi druge potrebne povezave. Ne pozabimo na stikalo, ki bo omogočilo enostavno upravljanje luči.

Dobra delovna luč lahko bistveno nadgradi uporabnost kmetijskega stroja, zato se vsekakor splača razmisliti o tem, ali pride takšna nadgradnja v poštev v naši situaciji. Ker pa opravilo zahteva kar nekaj dela in prinaša tudi določene stroške, se pri odločitvi za namestitev delovne luči na stoj ne smemo prenagliti, nenazadnje so na voljo tudi nekatere alternative, ki ponujajo prav tako učinkovito osvetlitev.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *