Polnjena paprika

polnjena-paprika-etaPolnjena paprika je pa že od nekdaj ena mojih najljubših jedi. Sicer se lahko je samo s kosom domačega kruha, ampak meni je najljubša, če se postreže s pire krompirjem. Polnjena paprika sodi med jedi za katere si je potrebno vzeti ves čas za pripravo. Vsekakor to ni jed, ki bi se jo lotili kuhati pozno popoldan med tednom, ko pridemo iz službe.

Za pripravo polnjene paprike si je potrebno vzeti čas. Največkrat se kuha poleti in jeseni, ko je moč na tržnici in v trgovinah dobiti paprike, ki so primerne za ta recept.

Mesnega nadeva se lotimo tako, da v skledi zmešamo mešano mleto meso, na drobno nasekljamo čebulo in česen, sol, poper, rdečo papriko, peteršilj, majaron. Operemo riž in ga dodamo k mesu. Dodajte še eno razžvrkljano jajce. Nato vse skupaj dobro premešamo.

Papriko operemo in odrežemo klobučke, ki jih shranimo, saj bomo z njimi zaprli napolnjene paprike. Iz notranjosti paprike odstranimo vso semenje.

Vsako papriko posebej napolnimo z mesno mešanico, ne da bi jo preveč stisnili, da ostane prostor za riž, saj bo med kuhanjem nabrekel.

Polnjene paprike razporedimo po dnu večje posode v kateri se bo kuhala. Paprika se seveda kuha v paradižnikovi omaki. V majhni ponvi na olju prepražimo moko, nato dodamo toplo vodo, paradižnikovo mezgo in premešamo. Dodamo žličko sladkorja in solimo. Pripravljeno paradižnikovo omako prelijemo po paprikah, jih pokrijemo in kuhamo približno 1 uro in 30 minut v pokriti posodi pri nizki temperaturi.

Polnjeno papriko postrežemo s pire krompirjem ki ga pripravimo tako, da v osoljeni vodi kuhamo na večje kose narezan olupljen krompir približno 25 minut. Krompir nato precedimo in ga pretlačimo. Dodamo mu še nekaj masla in mleka. Ker običajno skuhamo nekaj več paprike, lahko preostanek, ki ga ne pojemo predevamo v skledice in zamrznemo v skrinji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *