Neabrazivno peskanje vs. abrazivno peskanje. Kaj je razlika?

abrazivno-peskanjePavšalno je postopek zelo podoben. Razlika je le v izbiri peskalnega medija. In sicer imamo neabrazivne peskalne medije, ki površino očistijo nečistoč, same površine pa pri tem ne poškodujejo. Na drugi strani pa za peskanje uporabljamo abrazivne peskalne medije, ki spremenijo teksturo površine. Takšni abrazivni mediji učinkovito gladijo hrapave in trde površine. Proizvajalec izdelkov večinoma želi čisto površino, da jo lahko dokončno obdela. Glede na končno potrebo lahko proizvajalci izbirajo med abrazivnim in neabrazivnim peskanjem.

Da bi bolje razumeli možnosti ter imeli opcijo odločitve, v nadaljevanju navajamo razlago abrazivnega in neabrazivnega peskanja.

Neabrazivno peskanje?

Neabraziven pristop se uporabi, kadar želimo površino očistiti nečistoč, a pri tem ne želimo spreminjati njene strukture. Torej s površine zgolj odstranjujemo masti, lepila, nečistoče…

Postopek peskanja vedno skrbno spremljamo, tisti, ki izvajajo peskanje, pa nosijo zaščitno opremo, da preprečijo vdihavanje. Kadar je peskanje izvedeno pravilno, lahko rečemo, da gre za enega najučinkovitejših načinov čiščenja kovinskih površin.

Abrazivno peskanje?

Za razliko od neabrazivnega, tukaj spremenimo tudi strukturo same peskane površine. Seveda s površine odstranimo nanose barve, rjo ipd. Vendar s peskanjem tudi poenotimo peskano površino, spremenimo strukturo površine, ki je po peskanju primerna za nadaljnjo obdelavo.

Kakšen pristop izbrati?

Odgovor je seveda odvisen od posameznega projekta in njegovih zahtev. Torej odvisno je od materiala, ki ga želite peskati. Ter seveda od tega, kaj želite s peskanjem doseči. Torej površino zgolj očistiti, ali tudi spremeniti njeno strukturo? Če si boste odgovorili na to vprašanje, bo tudi odgovor na dlani.

Peskanje glede na princip delovanja

Peskanje pa ne delimo samo na abrazivno in neabrazivno, vendar ga ločimo tudi po principu delovanja. V nadaljevanju je naštetih 5 principov delovanja, ki se običajno uporabljajo.

1.)  Injektorsko peskanje

Primerni mediji za injektorsko peskanje so plastični granulat, elektrokorund in stekele kroglice. Podtlak povleče peskalni medij v cev in v peskalno pištolo. Ta potem potisne pesek skozi šobo in mu doda potrebno kinetično energijo.

2.)  Tlačno peskanje

V tem primeru je peskalni medij v posodi pod pritiskom. Takšen način peskanja se lahko uporablja tudi za utrjevanje površin (mikrokovanje oz. shot peening).

3.)  Turbinsko peskanje

Za zahtevna peskanja, kjer potrebujemo izjemen pritisk. Namenjeno je grobim obdelavam, vendar energetsko zelo potratno.

4.)  Mokro peskanje

V primeru mokrega peskanja ni prašenja. Peskalni medij se namreč  pri izstopu iz šobe navlaži ter je prahu tako onemogočeno da se dviga v okolico.

5.) Peskanje s suhim ledom

Suhi led je povsem neškodljiv za okolico, pri samem postopku peskanja se uplini. Primerno za uporabo na najbolj občutljivih površinah. Celo v elektroniki in na elektro komponentah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *