Kako izbrati primerno motorno olje?

motorno oljeIzbrati primerno motorno olje je hkrati zahtevno in nezahtevno. Nezahtevna izbira velja predvsem za vse, ki imajo z določenim proizvajalcev ali motornim oljem dobre izkušnje. V tem primeru se lahko rutinsko izbere vedno isto motorno olje. Pri tem ni nujno, da gre za povsem enako motorno olje (oglejte si ponudbo na naslovu https://mm-eshop.si/maziva/olja-za-motorna-vozila/motorna-olja-za-osebna-vozila), kot ga predpisuje in priporoča proizvajalec. Gre lahko za starejši motor ali motor, ki se enostavno razlikuje od novega. Njemu in njegovim karakteristikam primerno se spremeni primerna viskoznost. Pri takem nakupu seveda kupec sam prevzame odgovornost, če se nato zgodijo večje ali manjše okvare.

Za uveljavljanje garancije in drugih pravic kupcev je obratno potrebno izbirati motorno olje, ki ga predpisuje in priporoča proizvajalec. Prav tako je zahtevno in odgovorno izbirati motorno olje, s katerim nimamo izkušenj iz preteklosti. Nepisano pravilo je, da v takem primeru pogosteje kontroliramo količino motornega olja v motorju. Predvsem to velja za interval blizu predvidene menjave motornega olja.

Za motorno olje, ki ga poznamo največkrat iz izkušenj vemo, kako se troši in posledično pada njegova količina v motorju. Pri novem motornem olju, s katerim nimamo izkušenj, pa je slednje neznanka. V primeru zamenjave pri nepooblaščenem serviserju je za uveljavitev garancije in drugih pravic nujno hraniti dokaze. To je lahko račun, na katerem so jasno zapisani motorno olje ter njegove karakteristike.

Na pooblaščenih servisih je odgovornost za ustrezno motorno olje na ramenih serviserja. Kupec, ki se za določeno blagovno znamko odloči šele ob nakupu, mora kljub temu upoštevati nekatere splošne lastnosti in zahteve. Med najpomembnejše sodijo viskoznost in kakovost. Viskoznost olja nam poenostavljeno povedano pove, kako tekoče oziroma gosto je olje. Faktor viskoznosti se spreminja z razredi, ti so opredeljeni z merjenjem viskoznosti pri določenih temperaturah. Na primernost olja vplivajo tudi podnebja.

Obstajajo motorna olja za hladnejša, zmernejša podnebja ter vroča podnebja in najtežje delovne pogoje. Motorno olje z oznako W, kar pomeni winter, je primerno za uporabo pri nizkih temperaturah. Za uporabo v toplejših dneh, pa je motorno olje označeno zgolj s številko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *